Verplichting om stickers te kleven op zitplaatsen zonder gordel in mobilhomes uitgesteld tot juni 2018 dankzij 'De inspecteur'

Minister Weyts trekt beslissing in na klacht bij Radio 2 over onduidelijkheid nieuwe verplichting mobilhomes

Het Radio 2-programma De Inspecteur kreeg de laatste tijd veel vragen van luisteraars die een motorhome hebben en in de war zijn over een nieuwe verplichting om stickers te kleven op zitplaatsen zonder gordel. Sommige luisteraars werden zelfs al afgekeurd.

De Inspecteur belde daarom vanmorgen met minister van mobiliteit Ben Weyts die moest toegeven dat zijn administratie in de fout is gegaan en zegt dat de maatregel is uitgesteld tot juni volgend jaar. Ze bekijken ook of er compensaties kunnen worden gegeven voor mobilhomes die daardoor werden afgekeurd en nu terug naar de keuring moeten.

VIA LEES MEER: meer uitleg over het probleem

De inspecteur, elke weekdag van 8 tot 9 uur op Radio 2.

Eigenaars van een motorhome krijgen in de keuring een opmerking over een nieuwe maatregel die is ingevoerd: op elke zetel waar geen veiligheidsgordel is en waar je dus niet mag zitten tijdens het rijden, moet een sticker gekleefd worden met een pictogram op. Soms blijft het niet bij een opmerking, maar worden motorhomes om die reden zelfs afgekeurd omdat ze niet zulke stickers hebben. Alleen: niemand weet wélke sticker dat is en wáár je die kan vinden.

Ook de kampeerorganisatie Pasar weet van niks: 

“We zijn er zelf ook door verrast, er is veel vaagheid over. We willen dat dat verduidelijkt wordt”.

"Domweg vergeten om regels uit te vaardigen."

De Inspecteur belde met minister van mobiliteit Ben Weyts. Zijn administratie heeft in april een instructie uitgevaardigd waarbij het dus verplicht is om een pictogram te kleven op zitplaatsen zonder gordel. Dat is een uitvoering van een Europese richtlijn. Alleen is die administratie vergeten om de regels daarvoor verder uit te werken. Zelfs de stickers zélf zijn er niet.

“Mijn administratie is dat domweg vergeten. Ze is in de fout gegaan. Daarom komt er nu een overgangsperiode van 1 jaar. Tot dan vervalt de verplichting.”

In de komende maanden zal de minister met zijn administratie bekijken hoe die stickers er moeten uit zien en waar je ze kan krijgen. Tegen juni 2018 zal je dan wél verplicht zijn om die stickers te kleven.

Compensatie?

Minister Weyts bekijkt welke compensatie hij kan geven aan de mensen die intussen al afgekeurd werden. Want zij moeten nu opnieuw naar de keuring. “We bekijken of we enige genoegdoening kunnen schenken.”

De inspecteur, elke weekdag van 8 tot 9 uur op Radio 2.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Radio2

Radio2 is de grootste radiozender van VRT en ook de meest populaire in Vlaanderen. Radio2 is een compagnon die zijn luisteraars door de dag loodst en hen helpt om de wereld veraf en dichtbij te begrijpen. De zender heeft een hoge gebruikswaarde in het dagelijkse leven en is emotioneel nabij. Radio2 voelt en versterkt de polsslag van de Vlaamse samenleving, met veel aandacht voor regionaal nieuws, herkenbare menselijke verhalen uit heel Vlaanderen en een uitgesproken Nederlandstalig muziekaanbod.

Voor pers (opgelet: vragen van luisteraars worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Elise Vandevenne
Elise.vandevenne@vrt.be

Voor luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met