Urbanus, Jan De Smet en Jean Blaute opgenomen in De Eregalerij

Ook vier Vlaamse klassiekers krijgen ereplaats

Tijdens een feestelijke en muzikale avond in Kursaal in Oostende zijn Urbanus, Jan De Smet en Jean Blaute opgenomen in De Eregalerij van de Vlaamse Klassiekers. Met het initiatief bekronen Radio 2 en SABAM FOR CULTURE jaarlijks zowel tijdloze artiesten als nummers die veel betekenen voor de Belgische muziekwereld. Dit jaar kregen vier nummers een plaats in De Eregalerij: "Wat een leven" (Louis Neefs), "Beats of love" (Nacht und Nebel), "Early bird" (André Brasseur) en "Hé lekker beest" (Isabelle A).

In december vorig jaar maakte Radio 2 bekend dat Urbanus, Jan De Smet en Jean Blaute een plaats zouden krijgen in De Eregalerij van de Vlaamse Klassiekers, naast onder andere Bobbejaan Schoepen, Jo Leemans en Will Tura. Vorig jaar viel die eer nog te beurt aan Nicole & Hugo, Zjef Vanuytsel en Sylvain Vanholme. 

Ook vier nummers in De Eregalerij

"Wat een leven" (Louis Neefs, 1965)

Traditioneel wordt pas de avond zelf bekendgemaakt welke nummers worden opgenomen in De Eregalerij. Dit jaar maakte Radio 2 met plezier een uitzondering op die regel, toen de nieuwe versie van de klassieker "Wat een leven" in februari werd voorgesteld. Sinds het nummer ooit gebruikt werd in een reportage van het televisieprogramma Echo, heeft het zijn plaats gekregen in het collectief geheugen. Bent Van Looy stak het nummer van Louis Neefs samen met de VRT Big Band in een nieuw jasje. Ze brachten hun eigen versie van dit tijdloze nummer vanavond live in het Kursaal.

"Beats of love" (Nacht und Nebel, 1984)

Ook "Beats of love" van Nacht und Nebel kreeg een plaats in de galerij. In 1982 haalt Antler Records, een platenlabel voor alternatievere muziek van Maurice Engelen en Roland Beelen, de groep Nacht und Nebel binnen. DJ Gust De Coster, van begin af aan fan van "Beats of love", produceerde een nieuwe radioversie van het nummer. Voor Antler herwerkte de groep het bestaande nummer. De nieuwe mix ging meer dan 150.000 keer over de toonbank in België en Frankrijk. Pat Claesen, in een vorig leven nog promojongen bij Antler Records, is nog met Nacht und Nebel op stap geweest. Voor de gelegenheid bracht hij vanavond een 2 Fabiola-versie van de klassieker.

"Early bird" (André Brasseur, 1965)

"Early bird" van André Brasseur is het derde nummer dat volgens de jury het certificaat van de eeuwigheid verdient. Het nummer is een van Brasseurs catchy instrumentals en werd gebruikt als generiek voor radio- en televisieprogramma's in binnen- en buitenland. De naam van het lied verwijst naar de eerste telecommunicatiesatelliet Intelsat I die in 1965 in een baan rond de aarde werd gestuurd, en in de volksmond de naam Early Bird kreeg. Zelfs volgens de laagste schattingen werd "Early bird" van Brasseur maar liefst zes miljoen keer verkocht. Daarmee is het een van de grootste Belgische hits aller tijden en wellicht ook het succesvolste Europese instrumentale nummer ooit.

"Hé lekker beest" (Isabelle A, 1990)

Ten slotte kreeg ook "Hé lekker beest" van Isabelle A een eervolle plaats in De Eregalerij. De combinatie van de sexy tekst met de onschuld van de piepjonge Isabelle en de aanstekelijke melodie, maken van dit nummer haar eerste hit. En het wordt direct een monsterhit: "Hé lekker beest" vertoeft maandenlang in de hitlijsten. En ook na meer dan 25 jaar is het lied nog steeds erg populair. Jong en oud kunnen het tot op de dag van vandaag meezingen. 

De Eregalerij wordt op zondag 19 maart van 13 tot 16 uur uitgezonden op Radio 2.

Een overzicht van de laureaten van de vorige jaren vindt u hier.

Persfoto's van de show zijn beschikbaar via het persportaal.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Radio2

Radio2 is de grootste radiozender van VRT en ook de meest populaire in Vlaanderen. Radio2 is een compagnon die zijn luisteraars door de dag loodst en hen helpt om de wereld veraf en dichtbij te begrijpen. De zender heeft een hoge gebruikswaarde in het dagelijkse leven en is emotioneel nabij. Radio2 voelt en versterkt de polsslag van de Vlaamse samenleving, met veel aandacht voor regionaal nieuws, herkenbare menselijke verhalen uit heel Vlaanderen en een uitgesproken Nederlandstalig muziekaanbod.

Voor pers (opgelet: vragen van luisteraars worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Elise Vandevenne
Elise.vandevenne@vrt.be

Voor luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met