Skip to Content

Thomas Vanderveken pleit voor 'asbestcertificaat', in De rotonde en De inspecteur op Radio 2

'Mijn papa is gestorven omdat de asbestsector verzuimd heeft te zeggen dat ze schadelijke stoffen produceert'

Thomas Vanderveken pleit voor een certificaat dat aangeeft of een woning al dan niet asbest bevat. Thomas getuigde zondagmorgen in het Radio 2-programma De rotonde bij Christel Van Dyck over hoe zijn vader overleed aan de gevolgen van longvlieskanker. Morgen maandagochtend zoekt Sven Pichal in De inspecteur hoe zo'n certificaat dat waarschuwt voor deze kankerverwekkende stof er kan komen.

 

Christel Van Dyck heeft in De Rotonde een boeiend gesprek met een naar eigen zeggen gelukkig man. Maar als Thomas over zijn vader Ugo Prinsen praat dan wordt hij nog altijd kwaad. De acteur overleed in 2004 aan longvlieskanker, een gevolg van blootstelling aan asbest.

Twee dingen storen Thomas. De fabrikanten van asbest wisten al heel lang dat asbest gevaarlijk is en toch zwegen ze: ‘Tot op de dag van  vandaag wordt er asbest geproduceerd in de wereld. Dat is een schande', zegt hij. ‘Bovendien zit er nog flink wat asbest in onze huizen en in onze omgeving en is er geen enkele meldingsplicht hierover als je bijvoorbeeld een huis koop.'

Er zit nog altijd meer dan 3,5 miljoen ton asbest in de Vlaamse huizen en woningen. Veel oude golfplaten zitten vol gebonden asbest. En onder meer rond oude verwarmingsbuizen vind je vaak isolatie met asbest, mogelijk binnen het bereik van kinderen.

De Inspecteur gaat maandag verder in op het voorstel van Thomas. De Vlaamse overheid gaf in 2014 de opdracht aan OVAM om een plan uit te werken rond asbest. De inspecteur zoekt uit hoe het daarmee staat en legt ook het idee van een asbestcertificaat voor aan milieuminister Joke Schauvliege.

 

De rotonde, zondag om 8u00

De inspecteur, maandag om 8u00

Over Radio2

Radio2 is de grootste radiozender van VRT en ook de meest populaire in Vlaanderen. Radio2 is een compagnon die zijn luisteraars door de dag loodst en hen helpt om de wereld veraf en dichtbij te begrijpen. De zender heeft een hoge gebruikswaarde in het dagelijkse leven en is emotioneel nabij. Radio2 voelt en versterkt de polsslag van de Vlaamse samenleving, met veel aandacht voor regionaal nieuws, herkenbare menselijke verhalen uit heel Vlaanderen en een uitgesproken Nederlandstalig muziekaanbod.

Voor pers (opgelet: vragen van luisteraars worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Elise Vandevenne
Elise.vandevenne@vrt.be

Voor luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Radio2
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos