Radio 2 ontrafelt de hele zomer lang mysteries uit jouw buurt

Ketnet onderzoekt mysteries in de podcast Broodje Aap, waar of niet waar?

Vrijdag 4 augustus 2023 - De zomer gaat van start dus Radio2 stuurt traditiegetrouw weer mysteriejagers op pad. Ward Schouppe en Sam De Meulder speuren heel de zomer lang naar opmerkelijke verhalen in de vijf Vlaamse provincies. Verhalen die tot de verbeelding spreken en vragen oproepen. Met de hulp van luisteraars en experten probeert Radio2 antwoorden te vinden in een nieuwe reeks Mysteries van Vlaanderen. Mysteriejagers Ward Schouppe en Sam De Meulder ontrafelen acht mysteries doorheen heel Vlaanderen. Luisteraars kunnen de hele zomer lang meehelpen de mysteries te ontrafelen via de app van Radio2. Stuur een bericht en zet er ​ #mysteries bij of via VRTNWS en VRT MAX. En ook Ketnet trekt er op uit om mysteries te ontrafelen in de gloednieuwe podcast Broodje Aap, waar of niet waar?

 

De mysteries uit Oost-Vlaanderen

Hoe belandt een oorlogsbrief achter het behang in Dendermonde?

In 2017 heeft Lisa Dewulf tijdens renovatiewerken een liefdesbrief in haar huis in Dendermonde gevonden. De liefdesbrief was verstopt achter drie lagen behangpapier. De briefschrijver is Jacques Triffaux die tijdens de oorlog verplicht tewerkgesteld was in Leipzig. Vandaar dat er hitlerpostzegels op de brief plakken. Hij schrijft naar zijn echtgenote Irène Biesemans die in Molenbeek woont. In de brief vertelt Jacques hoe hard hij Irène mist en vertelt hij meer over zijn dag. Maar waarom verdwijnt een stomme liefdesbrief achter behangpapier? Staat er een geheime boodschap in? Dat zoeken de mysteriejagers uit.

Van 7 tot 11 augustus: waarom is de aarde in een Gentse wijk blauw?

Radio2 luisteraars en hun buren uit Sint-Amandsberg vinden al jaren blauwe aarde als ze de tuin omspitten. Is het een middel om slakken te verdelgen, is het een ander soort vergif of is het een mineraal? Vanwaar die blauwe kleur? Mysteriejager Ward Schouppe trekt op onderzoek uit.

Mysteries van Vlaanderen| elke weekdag van juli en augustus | in Radio2: Sta op met Sharon Slegers tussen 6 en 9 uur, tijdens de middag van 12 tot 13 uur op Radio2 in Oost-Vlaanderen en in Radio2 aan zee met David Vanooteghem van 16 tot 20 uur | via de Radio2-app en op radio2.be | ook op VRT NWS en VRT MAX

Broodje Aap, waar of niet waar?

Nog meer spanning en mysterie in de gloednieuwe podcast Broodje Aap, waar of niet waar? Daarin ontrafelt Inja samen met een Ketnetter telkens een onwaarschijnlijk verhaal. In acht spannende podcasts leren de Ketnetters verhalen en mythes uit hun streek kennen. Maar liefst vijf afleveringen spelen zich af in Oost-Vlaanderen.

Aflevering 1: Ruben woont vlakbij een mysterieus kasteel in Aalst. Hij heeft gehoord dat het er spookt. Maar kan dat wel? Of bestaan spoken niet? Van waar komt dat griezelverhaal dan? Inja en Ruben gaan op spokenjacht en zoeken het uit.

Aflevering 2: Jade heeft een te gek verhaal gehoord op de speelplaats van haar school in Melle: er zou onder de turnzaal een walvis liggen!? Wie heeft dat verhaal verteld? En schuilt er iets van waarheid in? Of liggen er écht walvisbotten begraven onder de zaal waar ze elke week turnles heeft? Jade en Inja speuren rond op school en zoeken het uit tot op het bot.

Aflevering 3: In de Hertstraat in Gent woont Cecilia. Zij vraagt zich af of er in haar straat ooit herten leefden. Er wordt namelijk gezegd dat er een echte dierentuin stond op de plek waar zij nu woont. Wat is er dan gebeurd met die mysterieuze zoo? En waarom weten zo weinig mensen hiervan? Is het gewoon een Broodje Aap? Inja en Cecilia zoeken het uit, en op hun tocht botsen ze op nog meer mysterieuze verhalen over de vergeten zoo van Gent.

Aflevering 4: In een volgende aflevering met Cecilia gaan we na of het straffe Gentse verhaal van de olifant van de dierentuin die geserveerd werd tijdens een stadsbuffet wel waar is.

Aflevering 5: Leonie kreeg van haar opa haaientanden die hij zelf heeft opgegraven. Niet aan de kust, maar in de buurt van Aalst. Zwommen daar vroeger haaien? Inja en Leonie gaan op onderzoek.

Broodje aap, waar of niet waar? te beluisteren via Ketnet.be, VRT MAX en in de Ketnet-app.

Elise Vandevenne

Communicatieverantwoordelijke Radio2 & Ketnet, VRT

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Radio2

Radio2 is de grootste radiozender van VRT en ook de meest populaire in Vlaanderen. Radio2 is een compagnon die zijn luisteraars door de dag loodst en hen helpt om de wereld veraf en dichtbij te begrijpen. De zender heeft een hoge gebruikswaarde in het dagelijkse leven en is emotioneel nabij. Radio2 voelt en versterkt de polsslag van de Vlaamse samenleving, met veel aandacht voor regionaal nieuws, herkenbare menselijke verhalen uit heel Vlaanderen en een uitgesproken Nederlandstalig muziekaanbod.

Voor pers (opgelet: vragen van luisteraars worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Elise Vandevenne
Elise.vandevenne@vrt.be

Voor luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met