Skip to Content
Radio 2 Limburg zendt uit vanuit een varende luchtballon

Radio 2 Limburg zendt uit vanuit een varende luchtballon

'Start je dag' vanuit een luchtballon: woensdag 18 april van 6.00 tot 8.00 uur

De grootste familie van Radio 2 wordt voor één dag de hoogste familie in Limburg. Radio 2 Limburg-presentator Daan Masset gaat met zijn radiostudio van de grond! Als de weergoden Vlaanderen goed gezind blijven, wordt het programma Start je dag van Radio 2 Limburg op woensdag 18 april vanuit een varende luchtballon uitgezonden. Een technisch huzarenstukje, want nog nooit werd er in België een volledig radioprogramma live vanuit een luchtballon gemaakt. Weerman Eric Goyvaerts stijgt mee op en brengt het weer vanuit de lucht, dichtbij de bron.

Daan stijgt op na 6 uur en brengt tot 8 uur Start je dag varend over Limburg, tussen de 100 en 300 meter hoogte. Welke route de ballon zal volgen, en waar hij zal opstijgen, is volledig afhankelijk van het weer en de wind.

Technisch huzarenstukje

Start je dag trekt er wel vaker op uit. Daan presenteerde eerder al vanuit een kerk, op een schachtbok en vanop een boot. Deze keer neemt de locatie andere - en vooral hogere - proporties aan. Bovendien is radio maken vanuit een varende luchtballon niet evident. Kris Houtmeyers van Step In Balloons vaart al meer dan twintig jaar met luchtballons en werkt graag mee aan deze unieke radiouitzending.

Daan Masset, Radio 2-presentator

"Het is de allereerste keer dat een volledig programma vanuit een luchtballon wordt uitgezonden in België. Kabels kunnen vanzelfsprekend niet. Dat zou verkeerd aflopen! We moeten alles draadloos doen en daarom hebben een heleboel collega's van VRT Innovatie en VRT Sandbox mee geholpen om deze unieke radio-uitzending waar te kunnen maken.

Tim Winters (VRT Radiocontinuiteit en ondersteuning):

"Wanneer Radio 2 op locatie uitzendt, nemen zij steeds zware kisten aan materiaal mee om een studio op te bouwen. In een luchtballon zou dit al snel de hele mand innemen. Daarom nemen we een volledig nieuw systeem mee, ontwikkeld door het jonge bedrijfje On-Hertz in samenwerking met VRT Sandbox. Dat systeem bestaat uit een tablet met de nodige software en componenten waarmee Daan een volledige radioshow kan maken: compact, licht en gemakkelijk in gebruik. Ideaal dus voor radiouitzendingen op alle mogelijke locaties.”

Wedstrijd

Door gewicht- en plaatsbeperking kunnen er geen luisteraars mee met de ballonvaart. De familiezender organiseert wel een wedstrijd: wie kan raden waar de ballon zal landen, maakt kans op een duoticket voor een ballonvaart.

Volg het live

De hele uitzending is live te volgen on air en online. Er worden live beelden gestreamd op radio2.be/limburg en op de Facebook-pagina van Radio 2 Limburg.

Over VRT Sandbox

VRT Sandbox zet kortdurende samenwerkingen met startups, kmo’s, en organisaties in de media(tech) op. Tijdens deze trajecten krijgen ze de kans mediainnovaties te testen op de werkvloer van de VRT, in samenwerking met VRT-productieteams. Het opzet van de samenwerking is een positieve uitkomst voor beide partijen. De uitwisseling van expertise en ervaring levert de kmo's en start-ups sterkere mediaproducten en -technologieën op, helpt hen groeien als bedrijf en maakt van de VRT een meer wendbare mediamaker. 

Om ondernemerschap binnen de VRT zelf aan te moedigen, ondersteunt VRT Sandbox ook VRT-collega’s vanuit de Sandbox-werking. Ondernemers binnen de organisatie krijgen op deze manier de kans om nieuwe technologieën en formats te ontwikkelen en uit te testen, aangevuld met een begeleiding op maat. Ga naar http://sandbox.vrt.be voor meer informatie.

Noot voor de redactie

Wilt u bij de start of landing aanwezig zijn? Geef ons een seintje via pers@vrt.be en we verklappen waar en wanneer de ballon zal vertrekken en landen. U ontvangt een uitnodiging per mail of per sms.

Volgt u graag de route of blijft u graag op de hoogte waar de ballon zich op welk moment bevindt? Dan kunnen we u ook een link bezorgen om de vlucht online te volgen.

Beeldmateriaal wordt beschikbaar gesteld op ons persportaal.

Contacteer ons
Yasmine Van der Borght Communicatieverantwoordelijke Radio 2, VRT
Yasmine Van der Borght Communicatieverantwoordelijke Radio 2, VRT
Over Radio2

Radio2 is de grootste radiozender van VRT en ook de meest populaire in Vlaanderen. Radio2 is een compagnon die zijn luisteraars door de dag loodst en hen helpt om de wereld veraf en dichtbij te begrijpen. De zender heeft een hoge gebruikswaarde in het dagelijkse leven en is emotioneel nabij. Radio2 voelt en versterkt de polsslag van de Vlaamse samenleving, met veel aandacht voor regionaal nieuws, herkenbare menselijke verhalen uit heel Vlaanderen en een uitgesproken Nederlandstalig muziekaanbod.

Voor pers (opgelet: vragen van luisteraars worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Elise Vandevenne
Elise.vandevenne@vrt.be

Voor luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Radio2
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos