Skip to Content
Radio 2 en BIVV brengen de hele week afleiding in het verkeer onder de aandacht

Radio 2 en BIVV brengen de hele week afleiding in het verkeer onder de aandacht

Experimenteel onderzoek met o.a. Britt Van Marsenille toont duidelijke effecten van handenvrij bellen aan

Radio 2 en het Belgisch Instituut Voor de Verkeersveiligheid (BIVV) slaan de handen in elkaar om deze week het thema afleiding in het verkeer onder de aandacht te brengen. Radio 2 en het BIVV willen weggebruikers attent maken op de gevaren en gevolgen van deze afleiding. Daarom brengt de zender in verschillende programma's alle aspecten van het thema onder de aandacht.

Het BIVV voerde speciaal voor deze week een nieuw experimenteel onderzoek uit over het thema, waar ook Britt Van Marsenille aan meedeed. In het onderzoek werden voor het eerst duidelijke effecten van handenvrij bellen aangetoond: wie handenvrij belt, heeft minder aandacht voor relevante zaken in het verkeer zoals andere weggebruikers en verkeersborden.

Luisteraars kunnen vandaag 21/11 zelf voelen hoe een gsm voor afleiding kan zorgen achter het stuur. In Ranst staat hiervoor een rijsimulator.

Afleiding is belangrijke oorzaak van ongevallen

Afleiding is, na overdreven snelheid en alcohol, de grootste oorzaak van ongevallen op de Belgische wegen. De populariteit van de gsm zorgt ervoor dat het een steeds groter wordend probleem in het verkeer is. Het BIVV en Radio 2 slaan daarom deze week de handen in elkaar om weggebruikers attent te maken op alle mogelijke aspecten en gevolgen van afleiding. De programma's De inspecteur en De madammen zoomen dagelijks in op een ander aspect van het probleem.

Onderzoek naar effect van handenvrij bellen op het gedrag

Speciaal voor deze samenwerking met Radio 2 voerde het BIVV een experimenteel onderzoek uit om na te gaan op welke wijze mensen afgeleid worden door handenvrij bellen achter het stuur. De proefpersonen moesten tussen De Pinte en Kruishoutem twee kort trajecten op de E17 afleggen. Ze kregen onderweg de ene keer een telefoontje, de andere keer niet. Door een eye-trackbril konden de onderzoekers nagaan waar de proefpersoon naar keek in beide situaties.

Ze stelden vast dat de bestuurders tijdens het handenvrij bellen minder aandacht hadden voor relevante zaken in het verkeer zoals andere weggebruikers en verkeersborden. Tijdens het bellen keken ze 44% minder naar verkeersborden en 28% minder naar andere weggebruikers. Ook al is handenvrij bellen niet verboden volgens het verkeersreglement, heeft het dus wel een invloed op het gedrag in de wagen.

Britt Van Marsenille kijkt 70% minder naar verkeersborden als ze belt

Britt Van Marsenille van De madammen was een van de proefpersonen in de test. De resultaten van Britt lagen in de lijn van de andere proefpersonen: ze keek 70% minder naar verkeersborden langs de weg tijdens het bellen dan wanneer ze niet belde. Daarnaast keek ze 60% minder lang naar de andere weggebruikers tijdens het telefoneren.

Luisteraars die zelf eens willen voelen hoe een gsm kan afleiden achter het stuur, kunnen vandaag terecht op de parking van het Q8 tankstation in Ranst, E313/E34 richting Antwerpen. Daar staat een rijsimulator.

Jan Knudde, nethoofd Radio 2

Bij Radio 2 hebben wij heel betrokken luisteraars, die vaak reageren door te sms'en, te mailen of commentaar te posten op sociale media. Dat is prima, want zo maken zij samen met ons de uitzending. Maar wij vinden die interactie geen risico waard. Achter het stuur laat je je hierdoor niet afleiden. En daarom zetten wij vol overtuiging onze schouders onder deze actieweek.

Karin Genoe, Afgevaardigd Bestuurder BIVV

Afleiding in het verkeer is een probleem dat steeds hardnekkiger wordt. Het is nodig om te blijven hameren op de gevaren die vooral het gebruik van de gsm met zich meebrengt in het verkeer. Voor ons bestaat er dus maar één gouden regel: "Auto in? GSM uit." Daarnaast is het belangrijk dat kwetsbare weggebruikers ook bewust zijn dat afleiding voor hen ook een potentieel gevaar betekent.

Over Radio2

Radio2 is de grootste radiozender van VRT en ook de meest populaire in Vlaanderen. Radio2 is een compagnon die zijn luisteraars door de dag loodst en hen helpt om de wereld veraf en dichtbij te begrijpen. De zender heeft een hoge gebruikswaarde in het dagelijkse leven en is emotioneel nabij. Radio2 voelt en versterkt de polsslag van de Vlaamse samenleving, met veel aandacht voor regionaal nieuws, herkenbare menselijke verhalen uit heel Vlaanderen en een uitgesproken Nederlandstalig muziekaanbod.

Voor pers (opgelet: vragen van luisteraars worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Elise Vandevenne
Elise.vandevenne@vrt.be

Voor luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Radio2
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos