Jagershof in Deerlijk is De beste buurt van Vlaanderen

Jagershof in Deerlijk is De beste buurt van Vlaanderen

Buurt wint spannende verkiezing van Goeiemorgen Morgen!

Dinsdag 3 oktober 2023 – Het is officieel: het Jagershof in het West-Vlaamse Deerlijk mag zich De beste buurt van Vlaanderen noemen. Goeiemorgen Morgen!, de ochtendshow van Radio2, ging op zoek en de winnaar werd gekozen door een jury die bestond uit Ann Reymen en Daan Masset, Cath Luyten, Joris Hessels, Maaike Cafmeyer, Niels Albert en Margaux van de regio. De beste buurt van Vlaanderen krijgt het Beste buurtfeest op donderdag 5 oktober, met een live-uitzending van Goeiemorgen Morgen! en een minioptreden van Bart Kaëll.

De beste buurt van Vlaanderen is een plek waar het fijn is om te wonen, waar mensen elkaar helpen, inspireren en delen wat ze hebben. Net geen 350 buurten schreven zich in. Per provincie werd er één finalist gekozen. Die vijf namen het tegen elkaar op in spannende finaleweek.

Rino Ver Eecke, netmanager Radio2: “Met deze actie van de nieuwe ochtendshow Goeiemorgen Morgen! hebben we heel veel verbondenheid en vriendschap in Vlaanderen gevoeld. We hadden het niet verwacht voor een eerste editie, maar we kregen honderden inschrijvingen binnen. Allemaal van buurten waar mensen het goed hebben met elkaar en het fijn vinden om er te wonen. Peter, Kim en Margaux hebben die mooie initiatieven in kaart gebracht en laten zien dat veel buurten in Vlaanderen echt goed aan mekaar hangen. Vanuit Radio2 doet het ook echt deugd om te merken dat we die positieve verhalen in de spotlights kunnen zetten.”

Intense vriendschappen

Het Jagershof in het West-Vlaamse Deerlijk is een buurt waar ze al eens graag een feestje vieren. Het is een nieuwbouwproject, dus de buurt bestaat nog niet zo heel lang. En toch zijn er al intense vriendschappen gesmeed. “We zijn een paar jaar geleden begonnen met 2 gezinnen, nu wonen er al 35. In de korte tijdspanne zijn we een hechte bende geworden, we delen lief en leed met elkaar”, vertelt initiatiefneemster Kim Mervillie. Zij schreef haar buurt in voor De beste buurt van Vlaanderen.

Verder is het Jagershof een heel actieve buurt met een eigen wandelclub. “Op een warme zondagnamiddag zijn buurman Orlando en ik beginnen te wandelen en zo zijn de Sellewietis ontstaan”, vertelt Kim. Iedere dinsdag komt de wandelclub samen om 5 à 6 kilometer te stappen. “Het is fijn om dan tegelijk ook te kunnen praten over wat er speelt in je leven.” Ook de kinderen in de wijk weten elkaar te vinden. “Elke zondagochtend organiseren we de kidsrun. Het begon met een sportieve mama die de kinderen mee op sleeptouw nam door samen te gaan lopen. Intussen zijn er ook een aantal volwassenen bij gekomen voor een start-to-run en dat is super”, zegt Kim. “Iedereen is welkom.”

Margaux van de regio: “Alle finalisten waren stuk voor stuk geweldige buurten. Echt plekken die een inspiratie zijn voor de rest van Vlaanderen. Er kan helaas maar één de winnaar zijn. Het Jagershof in Deerlijk is een wijk die nog maar een drie à vier jaar bestaat. Toch lopen de inwoners van die buurt elkaars deur plat. Ze zijn er voor elkaar op elk moment van de dag en houden van een stevig feestje.”

Andere finalisten

Oost-Vlaanderen: GEORGES WIBIERDREEF IN SINT-AMANDSBERG

De Georges Wibierdreef in Sint-Amandsberg is een echte leefstraat. “Van april tot en met oktober is de straat autovrij”, vertelt buurvrouw Marie-Jeanne Van Thienen. “En elke donderdag steekt mijn man Paul de barbecue aan. Iedereen neemt zijn vlees en groenten mee en dan eten we samen.” De buurt probeert zo goed mogelijk voor elkaar te zorgen. "Onze oudste bewoner is Leentje, die is er 92. Een tijd geleden zat ze er helemaal door. Ze at niet meer en nam geen medicijnen meer. We hebben haar toen opgepept en nu komt ze weer buiten.”

Antwerpen: WATERLAET IN WESTMALLE

De familie Decock-Crabeels schreef deze buurt in. De familie woont hier al 16 jaar en verhuist nu naar een andere buurt. De tuin van Betty is het kloppende hart van de buurt. “We organiseren hier feesten, zoals het grote Halloweenfeest. De kinderen steken dat zelf in elkaar”, vertelt Betty. Maar de tuin is ook bedoeld voor ontspanning. “We hebben een hangmat en een vuurkorf. Mensen komen hier om te mediteren of om rustig te lezen. Iedereen is welkom.”

Vlaams-Brabant en Brussel: MOTTESTRAAT IN RILLAAR

Het bruist in de Mottestraat in Rillaar bij Aarschot. Sinds twee jaar is er een buurtcomité dat verschillende activiteiten organiseert. Het is de 18-jarige Alyssa, het jongste lid, dat haar buurt inschreef via de website van Radio2. “We hebben een zelfgeschreven buurtlied, een gezamenlijke moestuin én een weide waar de buurt vaak samenkomt. De jongste buurtbewoner is tien weken, de oudste is 96 jaar. Iedereen hangt aan elkaar en we kunnen voor alles bij elkaar terecht.”

Limburg: SPOORWEGSTRAAT IN OVERPELT

In de Spoorwegstraat in Overpelt delen de buurtbewoners elke dag lief en leed op hun geliefde benkske. Elke Vanwezemael is één van de drijvende krachten achter de buurtwerking. “Het benkske is een grote, houten tuinbank die op een braakliggend stuk grond staat. Iedereen komt er samen om bij te praten. De buurt hangt al tientallen jaren aan elkaar. We hebben foto's teruggevonden van buurtfeesten in de jaren 80.”

Bart Verbeeck VRT Communicatie
Over Radio2

Radio2 is de grootste radiozender van VRT en ook de meest populaire in Vlaanderen. Radio2 is een compagnon die zijn luisteraars door de dag loodst en hen helpt om de wereld veraf en dichtbij te begrijpen. De zender heeft een hoge gebruikswaarde in het dagelijkse leven en is emotioneel nabij. Radio2 voelt en versterkt de polsslag van de Vlaamse samenleving, met veel aandacht voor regionaal nieuws, herkenbare menselijke verhalen uit heel Vlaanderen en een uitgesproken Nederlandstalig muziekaanbod.

Voor pers (opgelet: vragen van luisteraars worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Elise Vandevenne
[email protected]

Voor luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Radio2
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos