Skip to Content
In 92% van de Vlaamse gemeenten is de eenzaamheid toegenomen het voorbije jaar

In 92% van de Vlaamse gemeenten is de eenzaamheid toegenomen het voorbije jaar

Radio 2 maakt in elke gemeente de balans op na 1 jaar corona

Dinsdag 2 maart 2021 – 92% van onze burgemeesters zegt dat de eenzaamheid in zijn of haar gemeente is toegenomen door de coronacrisis. Dat blijkt uit een rondvraag die Radio 2 deed bij alle gemeenten. Radio 2 vroeg aan alle Vlaamse (en Brusselse) burgemeesters wat de impact is van 1 jaar corona op hun gemeente. Hoe hebben ze het voorbije jaar beleefd? En hoe heeft corona hun gemeente en eigen leven veranderd?

Het resultaat is een mix van antwoorden op persoonlijke, politieke, economische vragen en algemene bedenkingen over het thema. De antwoorden van alle burgemeesters – ​ en coronacijfers – zijn per gemeente verzameld op een kaart. Alle conclusies uit de rondvraag vind je op radio2.be.

Eenzaamheid piekt

92% van de burgemeesters zegt dat de eenzaamheid van de inwoners is toegenomen door de coronacrisis. Dat maakt van eenzaamheid een belangrijk thema voor onze Vlaamse gemeenten. 

Heel wat gemeenten hebben het afgelopen jaar concrete inspanningen gedaan om de eenzaamheid tegen te gaan. Bijna allemaal hebben ze oudere inwoners opgebeld om te horen of alles in orde is. In 25% van de gemeenten zijn er stoepbezoekjes georganiseerd. En 65% van de gemeenten heeft kaartjes verspreid om aan andere inwoners te bezorgen.

Vandaag besteedt Radio 2 de hele dag verder uitgebreid aandacht aan het thema. En via radio2.be kan iedereen een virtuele, gepersonaliseerde e-card sturen naar een vriend(in) op sociale media.

Nog opvallende cijfers

Financiële impact

  • In maar liefst 85,6% van de gevallen heeft corona een negatieve impact op de gemeentebegroting.
  • In 25% van de gemeenten zijn grote/geplande investeringen uitgesteld. Wat het meest wordt uitgesteld zijn wegenwerken en het verfraaien van de dorpskern.

Coronakilo's

  • 1 op 5 burgemeesters (20%) heeft een slechte gewoonte ontwikkeld het afgelopen jaar. De slechte gewoonten die meest voorkomen zijn minder ontspanning, minder bewegen en minder tijd voor familie.
  • Al dat minder bewegen leidt tot coronakilo's… Een kwart van de burgemeesters heeft coronakilo’s overgehouden aan het crisisjaar. De meesten kloppen af op 2 tot 5 kg extra, met een uitschieter van 15 kg extra.

Stress

  • 62,3% van de burgemeesters geeft aan veel stress te hebben.
  • Er zijn meer burgemeesters die vinden dat hun privé- en werkleven niet in balans is (44,2%) dan wel (42,4%). Ze vinden het meest steun bij hun partner, vervolgens bij de collega's en dan bij hun kinderen.
  • De helft van de burgemeesters heeft het emotioneel zwaar gehad het afgelopen jaar. 1 op de 10 burgemeesters heeft getwijfeld om de sjerp aan de haak te hangen.

Na de vaccinatie... de traktatie

  • De helft van de Vlaamse gemeenten wil een feest geven van zodra het weer kan en mag.

1 jaar corona: alle conclusies uit de rondvraag vind je op radio2.be.

Yasmine Van der Borght Communicatieverantwoordelijke Radio 2, VRT
Over Radio2

Radio2 is de grootste radiozender van VRT en ook de meest populaire in Vlaanderen. Radio2 is een compagnon die zijn luisteraars door de dag loodst en hen helpt om de wereld veraf en dichtbij te begrijpen. De zender heeft een hoge gebruikswaarde in het dagelijkse leven en is emotioneel nabij. Radio2 voelt en versterkt de polsslag van de Vlaamse samenleving, met veel aandacht voor regionaal nieuws, herkenbare menselijke verhalen uit heel Vlaanderen en een uitgesproken Nederlandstalig muziekaanbod.

Voor pers (opgelet: vragen van luisteraars worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Elise Vandevenne
Elise.vandevenne@vrt.be

Voor luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Radio2
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos