Skip to Content
Gele briefkaarten, backstage met verkiezingshokjes en de Spice Girls: vijf straffe verhalen over 46 edities Radio 2 Zomerhit

Gele briefkaarten, backstage met verkiezingshokjes en de Spice Girls: vijf straffe verhalen over 46 edities Radio 2 Zomerhit

Donderdag 6 augustus - Hét muziekevenement van de zomer is in aantocht: Radio 2 Zomerhit 2020. Bart Peeters en Siska Schoeters verwelkomen op zondag 16 augustus het neusje van de zalm van de Vlaamse muziekwereld in een liveshow op Eén vanuit Blankenberge. De tien genomineerden kruisen er de degens om de felbegeerde Radio 2 Zomerhit 2020 in de wacht te slepen. Tijdens het muziekfeest kan het digitale livepubliek en het publiek thuis genieten van spetterende optredens van onder andere Regi, Niels Destadsbader, The Starlings en Laura Tesoro.

46 edities van Radio 2 Zomerhit zijn goed voor heel wat straffe verhalen en leuke weetjes. Speciaal voor de gelegenheid duikt David Van Ooteghem op zaterdag 1 en 8 augustus samen met presentatoren, ex-winnaars, artiesten en medewerkers in de rijke geschiedenis van Zomerhit tijdens Radio 2 Zomerhit, de Strafste Verhalen. En dat levert heel wat opmerkelijke weetjes op.

Ontdek vijf opvallende verhalen uit 46 edities Radio 2 Zomerhit:

 • Ronny Temmer bedacht en presenteerde de eerste editie van Radio 2 Zomerhit in 1973. Niemand minder dan Will Tura mocht met 'Verboden dromen' de eerste Zomerhit-trofee op zijn conto schrijven. De stemming verliep destijds net iets anders dan tegenwoordig: via een gele briefkaart!
 • De backstage zag er in de begindagen lang niet zo glamoureus uit. Zo werden de loges van de artiesten gevormd door...verkiezingshokjes! Toen de Britse zangeres Petula Clark haar verkiezingshokje zag, liet ze zich de volgende, gekscherende opmerking ontvallen: "Is this my castle?" Gelukkig weerhield dat haar er niet van om vervolgens een spetterend optreden te geven.
 • Aangezien de show in de begindagen van Zomerhit haast dubbel zo lang duurde, passeerden ook veel meer artiesten de revue. Shows met 30 tot 40 optredens waren geen uitzondering. Naast heel wat artiesten van eigen bodem mocht Zomerhit door de jaren heen ook veel internationale gasten verwelkomen, zoals Donna Summer, Golden Earring, Sister Sledge en Kim Wilde. Zomerhit heeft ooit wel een enorme topper misgelopen! Zo werden de toen nog relatief onbekende Spice Girls in 1996 afgebeld, omdat Radio 2 dacht dat er geen publiek voor zou zijn.
 • 46 edities van Radio 2 Zomerhit zijn goed voor verschillende kleurrijke presentatoren, waaronder Luc Appermont, Anja Daems, Margriet Hermans, Johan Verstreken en Geena Lisa. Luc Appermont werd ooit gevraagd om trager te presenteren. "We gingen te vlot door de show en hadden tijd over! The Cousins waren er die avond ook bij. Zij hadden toen hits met 'Dang Dang' en 'Kili Watch'. Dat optreden was toen zo’n succes dat we hen terug het podium opgestuurd hebben om het een tweede keer te doen, aangezien we toch tijd te veel hadden!"
 • Belle Perez is tot nu toe de grote koningin van Radio 2 Zomerhit, met maar liefst vijf opeenvolgende overwinningen in 2002, 2003, 2004, 2005 en 2006. Belle had destijds vaak vier tot vijf optredens per dag en moest zich samen met haar dansers van de ene plek naar de andere haasten. Haar agenda was zodanig druk dat de dansers hun danskledij uit het raampje van de auto moesten hangen om te laten drogen.

Deze vijf opmerkelijke verhalen vormen slechts het topje van de ijsberg. Welke artiest werd ooit hardhandig door de bewaking uit de zaal gezet en weigerde daarna om nog op het podium te verschijnen? Het antwoord hoor je zaterdag 8 augustus bij David Van Ooteghem in Radio 2 Zomerhit, de Strafste Verhalen op Radio 2.

Genomineerden Radio 2 Zomerhit 2020

Ontdek hier de genomineerden voor Radio 2 Zomerhit 2020:

 • Mij en m'n gitaar - Gene Thomas
 • Summer sun - Hooverphonic
 • Het beste aan mij (ben jij) - Metejoor
 • Kom wat dichterbij - Regi feat. Jake Reese & OT
 • Hold on - Laura Tesoro
 • Van vooraf aan - Nina Butera feat. White Bird
 • Nooit alleen - Niels Destadsbader
 • Little Submarine - The Starlings
 • Love to go - Lost Frequencies, Zonderling & Kelvin Jones
 • California - Clouseau

Radio 2 Zomerhit, aftellen naar Zomerhit 2020: vanaf maandag 3 augustus elke weekdag van 13.00 - 16.00 uur op Radio 2.

Radio 2 Zomerhit, de Strafste Verhalen: op zaterdag 1 en 8 augustus van 08.00 tot 10.00 uur op Radio 2.

Radio 2 Zomerhit 2020: op zondag 16 augustus om 20.15 uur op Eén, en vanaf 13.00 uur op Radio 2.

Over Radio2

Radio2 is de grootste radiozender van VRT en ook de meest populaire in Vlaanderen. Radio2 is een compagnon die zijn luisteraars door de dag loodst en hen helpt om de wereld veraf en dichtbij te begrijpen. De zender heeft een hoge gebruikswaarde in het dagelijkse leven en is emotioneel nabij. Radio2 voelt en versterkt de polsslag van de Vlaamse samenleving, met veel aandacht voor regionaal nieuws, herkenbare menselijke verhalen uit heel Vlaanderen en een uitgesproken Nederlandstalig muziekaanbod.

Voor pers (opgelet: vragen van luisteraars worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Elise Vandevenne
Elise.vandevenne@vrt.be

Voor luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Radio2
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos