Skip to Content
Eindelijk antwoorden op prangende vragen

Eindelijk antwoorden op prangende vragen

Radio2 pakt uit met nieuwe reeksen van Radio2 Mysteries en Achter de artiest

Vrijdag 8 juli 2022 – Na het succesvolle eerste seizoen vorig jaar, gaat Radio2 ook deze zomer op zoek naar geheimzinnige verhalen die tot de verbeelding spreken. In Radio2 Mysteries kom je eindelijk antwoorden te weten op prangende vragen of verneem je meer over raadselachtige vertellingen die al jaren de ronde doen. Ter gelegenheid van de Vlaamse Feestdag vind je op VRT NU ook nieuwe afleveringen van Achter de artiest. Hierin wordt de entourage belicht van populaire zangers en zangeressen van bij ons. Zo krijg je meteen een heel persoonlijk beeld van de artiest zelf.

Radio2 zoekt het uit

In juli en augustus spelen de redacties van Radio2 in Limburg, Vlaams-Brabant, Antwerpen, Oost- en West-Vlaanderen opnieuw voor detective in hun regio. Reporters trekken als mysteriejagers door heel Vlaanderen en Brussel om maar liefst veertig onopgeloste raadsels, onverklaarbare voorvallen en vreemde gebeurtenissen uit te pluizen. Die mysteries uit jouw buurt ontrafelen ze samen met jou. Elke dag kun je zelf meespeuren in Radio2 Start je dagRadio2 Middag en via de Radio 2-app.

Volgende week zoekt Radio2 naar antwoorden op deze vragen.

 • West-Vlaanderen: Hoe komt het dat er een Oostende in Argentinië ligt?
 • Oost-Vlaanderen: Wat zit er in de gesloten fles die teruggevonden is onder een standbeeld in Maldegem?
 • Antwerpen: Waar is de beker van Europacup II die KV Mechelen won in 1988?
 • Vlaams-Brabant: Waarom is de vondst van een boomstamgraf in Huizingen zo uitzonderlijk?
 • Limburg: Hoe komt het dat Radio2 cruciaal was voor de ontdekking van Jacques Brel?

Tijdens het weekend kun je de onderzoeken van de voorbije week nalezen en herbeluisteren op VRT NWS. Zo hoorde je de afgelopen dagen alles over de verdronken stad onder Kinrooi, de Heuvellandse smokkelaar Maria Butterbille, de Meetjeslandse volkssport ‘krulbollen’, Duitse soldaten die begraven zijn onder het meer van Keerbergen en hoe motorbende Outlaws een illegaal concert van AC/DC organiseerde. De acht opvallendste mysteries zullen in de loop van juli en augustus ook te beluisteren zijn als podcast, via VRT NU. Daar kun je ook de reeks van vorig jaar nog eens beluisteren.

Radio2 Mysteries | elke weekdag van juli en augustus | in Radio2 Start je dag tussen 6 en 8 uur en in Radio 2 Middag van 12 tot 13 uur | op Radio2, via de Radio2-app en op radio2.be | ook op VRT NWS en VRT NU

Hoe zijn Vlaanderens populairste artiesten écht?

Radio2 heeft een groot hart voor artiesten van bij ons en steunt hen volop. Maar hoe zijn die grote talenten écht? Normaal gezien zie je alleen wat er op het podium gebeurt, maar hoe gaat het er backstage aan toe? Begin dit jaar zocht Radio2 dat uit bij drie bekende zangers en zangeressen, in de succesvolle videoreeks Achter de artiest. Naar aanleiding van de Vlaamse Feestdag op 11 juli worden er deze zomer opnieuw drie topartiesten in de schijnwerpers gezet. Of beter gezegd: de muzikanten en entourage áchter de sterren. Zij geven je een unieke blik achter de schermen en zo krijg je een persoonlijk beeld van de artiesten.

Achter de artiest – © VRT
Achter de artiest – © VRT

In deze reeks komen we meer te weten over de grote ster van het moment Metejoor, singer-songwiter met een internationale uitstraling Meskerem Mees en publiekslieveling-sinds-jaren Willy Sommers. Wie kan de afleveringen beter voorstellen dan de artiesten zelf en vooral: de mensen áchter hen?

Aflevering 1: Metejoor

 • Joris van Rossem, alias Metejoor: “Mensen zeggen na een optreden altijd dat ze het zo’n beleving vonden. En dan vraag ik wat ze er dan precies zo goed aan vonden. ‘Gewoon, de band. Jullie zijn oprecht en echt’, zeggen ze dan. En dat vind ik het mooiste compliment, dat wij echt worden genoemd.”
 • Michael Asnot (gitarist): “Het feit dat Joris er zo op hamert dat wij allemaal samen ons ding doen, zorgt ervoor dat wij een familie zijn geworden. Wij staan allemaal met onze neuzen in dezelfde richting.”
 • Lisa van Rossem (zangeres): “Om met mijn broer op het podium te staan, is voor mij heel geruststellend. Soms kijken we in elkaars ogen en begrijpen we: dit doe je hier toch maar mooi en we kunnen dat samen doen.”
Metejoor en zijn band – © VRT
Metejoor en zijn band – © VRT

Aflevering 2: Meskerem Mees

 • Meskerem Mees: “Frederik speelt cello en af en toe zingt hij eens. Tja, wat doen wij nog op een podium? Wij kijken een beetje naar elkaar en lachen eens als iemand een fout maakt. Dat is heel tof. Wij amuseren ons een beetje, hè.”
 • Frederik Daelemans (cellist): “Het is heel intiem om met twee op het podium te staan. En dat geeft een dynamiek die zeer uniek is. Verder dan dat moet je ook écht goed overeen komen.”
Meskerem Mees en Frederik Daelemans – © VRT
Meskerem Mees en Frederik Daelemans – © VRT

Aflevering 3: Willy Sommers

 • Willy Sommers: “Naast mijn vaste backing vocal Corina, zijn het jonge dertigers. Ik zeg vaak als grap dat het mijn zonen konden zijn. Ik ben de ouderdomsdeken op het podium, hè. Ik wil bij deze mijn band bedanken voor hun inzet, enthousiasme en professionaliteit!”
 • Corina Braemt (backing vocals): “Na 33 jaar samen op de planken, kennen we elkaar natuurlijk zeer goed. We weten wat we aan elkaar hebben. Met de jongens erbij is het ook heel tof, want het is een jonge band. Voor Willy is dat ook leuk, want hij kent zijn nummers natuurlijk al lang en nu worden zijn nummers in een fris jasje gestoken.”
 • Tim Toegaert (gitarist): “Ik denk vooral dat we zorgen voor de nodige jonge energie. En Willy vindt dat ook heel leuk. Ik herinner me nog de eerste keer dat we Als een leeuw in een kooi repeteerden. Toen bracht ik de rustige gitaarintro voorzichtig aan, maar vroeg hij onmiddellijk of ik het niet wat neiger kon spelen.”
Willy Sommers met gitaristen Jelle en Tim – © VRT
Willy Sommers met gitaristen Jelle en Tim – © VRT

Het tweede seizoen van Achter de artiest staat nu op VRT NU. Ook de eerste reeks, over Bart Peeters, Laura Tesoro en Niels Destadsbader, kun je er bekijken.

Achter de artiest | drie afleveringen over Metejoor, Meskerem Mees en Willy Sommers | op VRT NU

Bart Verbeeck VRT Communicatie

 

 

Over Radio2

Radio2 is de grootste radiozender van VRT en ook de meest populaire in Vlaanderen. Radio2 is een compagnon die zijn luisteraars door de dag loodst en hen helpt om de wereld veraf en dichtbij te begrijpen. De zender heeft een hoge gebruikswaarde in het dagelijkse leven en is emotioneel nabij. Radio2 voelt en versterkt de polsslag van de Vlaamse samenleving, met veel aandacht voor regionaal nieuws, herkenbare menselijke verhalen uit heel Vlaanderen en een uitgesproken Nederlandstalig muziekaanbod.

Voor pers (opgelet: vragen van luisteraars worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Elise Vandevenne
[email protected]

Voor luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Radio2
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos