Skip to Content
20 jaar Eregalerij eert Soulsister voor een leven vol muziek

20 jaar Eregalerij eert Soulsister voor een leven vol muziek

Radio 2 en Sabam for Culture vieren op donderdag 19 maart 2020 20 jaar Eregalerij. Tijdens het jaarlijkse feest voor een leven vol muziek wordt deze keer onder meer Soulsister opgenomen in De Eregalerij. Jan Leyers en Paul Michiels krijgen deze bekroning voor hun grote betekenis voor en invloed op de Vlaamse muziek. Vorig jaar viel die eer nog te beurt aan zanger/componist Guido Belcanto en zanger/componist Henny Vrienten.

In café 't Pleintje in 1986 kruisen de levenspaden van Jan Leyers en Paul Michiels elkaar voor het eerst en het zaadje voor Soulsister wordt geplant. Die avond richt Jan zich tot Paul met de profetische woorden: “Gij en ik, wij gaan samen de wereld veroveren”. En dat deden ze ook! In 1988 brachten ze 'The way to your heart' uit. Dat nummer maakt Soulsister bekend in heel Europa – en zelfs tot in de VS – en er gaan ruim 700 000 exemplaren van hun debuutalbum 'It takes two' de deur uit. Er volgen succesvolle jaren met 'Heat' als tweede succesvolle album, een trip naar de USA en in 1993 staat Soulsister in het voorprogramma van Sting voor zijn Europese tournee, een unicum in de Belgische muziekgeschiedenis. Na een pauze van meer dan tien jaar is hun comeback sinds 2008 een feit. Genoeg redenen om Soulsister op te nemen in de Eregalerij.

Christel Van Dyck en Jelle Cleymans presenteren samen de prijsuitreiking op donderdag 19 maart 2020 tijdens een schitterende liveshow in Kursaal Oostende. 

Herinner je je deze 13 anekdotes over Soulsister?

Jan Leyers en Paul Michiels kwamen vanochtend langs bij De Madammen. Gastvrouw Anja Daems wist hen dertien (bijna) vergeten weetjes over de rijke geschiedenis van Soulsister te ontfutselen.

1. Bart Peeters heeft hen gekoppeld

Bart Peeters bracht Jan en Paul bij elkaar. Jan Leyers was op zoek naar een stem om een nieuw groepje op te starten. Bart Peeters dacht dat de zanger van 'Females', dat Michiels in 1980 zong, een ideale match zou opleveren. Zonder Bart, geen Soulsister!

2. Eerste ontmoeting op café

In café Het pleintje in Heist-op-den-berg gaf Paul Michiels in 1984 een optreden. In het publiek stond Jan Leyers. Hij stelde zich achteraf voor en zei de gevleugelde woorden: “Gij en ik, wij gaan samen de wereld veroveren”. Paul was niet bepaald onder de indruk. Een paar weken later zongen ze samen 'Cathy's clown' van The Everly Brothers tijdens een benefietconcert. De rest is geschiedenis.

3. Werk aan de 'looks'

De eerste demo's van Jan en Paul waren 'You get to me' en 'Downtown'. Ze belandden op het bureau van EMI-platenbaas Guy Brulez. De liedjes zag hij meteen zitten, maar ze moesten iets doen aan hun uiterlijk. "Geef toe, moeders mooiste zijn jullie niet," zei Brulez. "We gaan een straf imago moeten verzinnen."

Jan Leyers in De Madammen:
​"Platenbaas Guy Brulez zei dat we niet moeders mooiste waren en dat we iets aan ons imago moesten doen."

4. Te vrouwelijke naam

In 1986 werd de eerste single 'You get to me' gelanceerd met de groepsnaam The Soul Sisters. Om verwarring te vermijden - het waren geen zangeressen - werd de groepsnaam later veranderd in Soulsister. In Amerika bestond er ook reeds een duo met de naam Soulsisters.

Jan Leyers in De Madammen:
​"We waren onze tijd ver vooruit. We waren mannen met een vrouwelijke naam The Soul Sisters. We waren de eerste fluïde popgroep in Vlaanderen."

5. Paul Michiels wordt Will Tura

In 1989 namen Jan en Paul het liedje 'In love' op voor de film Blueberry Hill van Robbe De Hert. Het nummer werd ingeblikt onder de groepsnaam The Blueberry Hillbillie's. In de vervolgfilm Brylcream Boulevard vertolkte Paul Michiels een jonge Will Tura en zingt 'Eenzaam zonder jou'.

6. Jan Decleir bij 'The way to your heart'

De grootste hit van Soulsister is 'The way to your heart'. Het liedje kwam tot stand op de zolder van Jan Leyers in Boechout. Acteur Jan Decleir sprong daar af en toe eens binnen en kon achteraf op café trots vertellen dat hij erbij was toen het liedje vorm kreeg.

7. 'Ouderwetse brol'

De eerste reacties op 'The way to your heart' zaten in de categorie 'lauw'. Zelfs de vrouw van Jan vond het nummer maar ouderwetse brol. 'The way to your heart' werd uiteindelijk een wereldwijd succes met zelfs een notering in de Amerikaanse Billboard Hot 100.

8. Tom Jones covert Soulsister

De Engelse zanger Tom Jones vroeg in 1994 op zijn blote knieën of hij een nieuwe versie mocht opnemen van het liedje 'Changes'. Jan en Paul gingen akkoord en zongen ook in het koortje op de achtergrond.

9. De Eregalerij

De klassieker 'The way to your heart' werd in 2008 opgenomen in De Eregalerij van Radio 2. Twee jaar eerder kreeg Paul Michiels een 'Leven vol muziek'.

10. Polle Pap

De eerste job die Paul Michiels deed, was die van melkboer. In Heist-op-den-berg sprak iedereen hem aan als Polle Pap. De eerste 2 letters van deze bijnaam vind je ook terug in P.P. Michiels.

11. Unieke exemplaren van 'It takes two'

Van de eerste LP 'It takes two' van Soulsister werden er 700.000 exemplaren verkocht. Door een administratieve fout stond er op het label van de eerste 2.000 stuks in het midden van de plaat geen informatie. Jan en Paul zijn dan speciaal naar Nederland gereden om die persoonlijk te gaan tekenen. Jan Leyers in De Madammen: "Dan konden ze zeggen dat we het met opzet gedaan hadden. De eerste vijf luisteraars die met zo'n zelf getekende plaat een selfie nemen, krijgen een gratis ticket voor het concert op 12 maart in de Ancienne Belgique in Brussel."

12. Lieve Blanquaert

Fotografe Lieve Blancquaert liet Jan Leyers en Paul Michiels voor haar lens poseren voor de hoes van het album 'It takes two'. Lieve: "Ik was zenuwachtig, want Jan en Paul legden de lat heel hoog. Ze waren ijdel, want ze wilden er absoluut goed op staan."

Jan Leyers in De Madammen:
​"In tegenstelling tot Paul was ik niet ijdel. Ik was een slons en ben daarna ijdel geworden. Wat wil je als je bij de hond slaapt."

13. De succesformule

Volgens Guy Brulez bestaat de succesformule van Soulsister uit de combinatie van Jan Leyers die alles met het hoofd benadert en het buikgevoel van Paul Michiels. Jan Leyers in De Madammen: "Wij waren het hoofd en de buik die er samen de voeten aan veegden."

Jan Leyers en Paul Michiels op de zetel bij Anja Daems © Radio 2
Jan Leyers en Paul Michiels op de zetel bij Anja Daems © Radio 2

20 jaar Eregalerij: op donderdag 19 maart 2020 in Kursaal Oostende.

Yasmine Van der Borght Communicatieverantwoordelijke Radio 2, VRT

 

Over Radio2

Radio2 is de grootste radiozender van VRT en ook de meest populaire in Vlaanderen. Radio2 is een compagnon die zijn luisteraars door de dag loodst en hen helpt om de wereld veraf en dichtbij te begrijpen. De zender heeft een hoge gebruikswaarde in het dagelijkse leven en is emotioneel nabij. Radio2 voelt en versterkt de polsslag van de Vlaamse samenleving, met veel aandacht voor regionaal nieuws, herkenbare menselijke verhalen uit heel Vlaanderen en een uitgesproken Nederlandstalig muziekaanbod.

Voor pers (opgelet: vragen van luisteraars worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Elise Vandevenne
Elise.vandevenne@vrt.be

Voor luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Radio2
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos